5.12.05

Toteutumattomia PAX reaktioita

Matkustin jokin aika sitten lyhyelle vierailulle Pietariin. Matkaseurueemme oli valinnut halvan matkustusmuodon, osallistuimme neljän päivän bussi-seuramatkalla. Olin valmistautunut matkaan hankkimalla Pietarin oppaan ja suunnittelemalla museokäyntejä etukäteen. En muistanut olenkaan ajatella Karjalaa tai PAXia, länsisuomalainen kun olen. Toisin kävi.

Menomatkalla bussissa oli rauhallinen, unelias tunnelma aina rajan saakka. Siitä eteenpäin tilaa hallitsi kaksi kilpailevaa ääniraitaa. Seuraavassa otteita. Bussikuski, matkanohjaaja: "Ajamme sitten hieman pidempää reittiä Terijoen kautta, kun mukana on ensikertalaisia. Täällä oli silloin suomalaisten vallan aikaa paljon huviloita." Yksinään matkustava, n. 70-vuotias herra: "Minähän olen muuten alkujaan Pietarista. Isoisälläni oli aikoinaan siellä vossikkabisnes." Bussikuski: "Ja nyt jos katsotte oikealle, siinä on talo jossa Otto Wille Kuusinen johti Terijoen hallitusta. Aika huonossa kunnossa kaikki paikat kuten näkyy." Iäkäs herra: "Karjalastako? Minä en niitä itkupillejä ole! Olen inkeriläinen, enkä kuulu siihen nyyhkysakkiin!" Bussikuski: "Suomen vallan aikaan tässä toimi sotasairaala" Inkeriläinen: "Jotkut itki yhtä veljeä, meiltä meni sodassa 10 eikä yhtään itketty." Bussikuski: "Tämän kiven takana oli viimeiset suomalaiset joukot." Inkeriläinen: "Meidän suvussa ei muuten ole ollut mustalaisia eikä venäläisiä, ja jos on käynyt niin väri on jo ehtinyt vaalentua..." Bussikuski: "Juuri nnnnyttt oikealla näkyy vanha rajalinja."

Lopputulos: Seuralaiseni osti Kannaksen kartan. Minä aion hankkia kännykän, jossa on radio.

6 Comments:

Blogger Petsamo, Salla, Kuusamo ja Karjala takaisin! said...

"Arvoisa "Karjala takaisin"

Kyllä Ryssällä öljysatamia riittää ja kyllä Ryssäkin voi maksaa satamistaan siinä kuin muutkin.

Olisi uskottavampaa kun sinäkin kirjoittasit blogisi omalla nimellä, etkä kuin stalinisti peläten jtkn sanoinkuvaamatonta mustaa autoa pysähtyvän omalle pihallesi noutopartion kanssa.

Seppo Lehto Tampere http://www.kavkaz.fi sivuilla mallia:)

7.12.05  
Blogger Inkeri said...

Arvoisa Seppo Lehto, omilla nimillämme me täällä kirjoitamme. Me, sillä kirjoittajia on useita, kuten blogin oikeasta sivupalkista voi huomata.

Mikään "Karjala takaisin" -touhu ei kuitenkaan ainakaan minua kiinnosta kuin ehkä tutkimuskohteena. On kiinnostavaa kuinka suuria intohmoja valtioiden rajat voivat herättää, mutta kuten sivuillamme sanotaan, PAX ei pyri siirtämään valtioiden rajoja.

Kommentteja on hauska saada, tervetuloa keskustelemaan. Jos PAX kiinnostaa, suosittelen hieman tarkempaa tähän blogiin, sivuihimme ja esimerkiksi niiltä löytyviin kesäkoulualustuksiin tutustumista.

7.12.05  
Blogger Inkeri said...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

7.12.05  
Blogger Henriikka said...

Seppo,

Postmoderni Akateeminen Karjalaseura PAX on joukko nuoria kulttuurin- ja tieteentekijöitä. Huomaa nimen lopussa kolme kirjainta: PAX on latinaa ja tarkoittaa rauhaa. Me tarkoitamme sitä todella.

Kukaan meistä ei pyri liittämään Venäjän Karjalaa Suomen valtioon.

Sen sijaan PAX:in toimintaan kuuluu
tutustuminen venäläiseen kulttuuriin ja ystävällismielinen kanssakäyminen Karjalan alueella
asuvien (myös venäläisten) ihmisten kanssa.

Unelmoit kotisivuillasi kokonaisesta Suomesta. En usko kokonaisen Suomen myyttiin.
En usko, että Suomen valtion rajojen muuttaminen olisi vastaus mihinkään tämän hetken todelliseen ongelmaan.

Karjala oli aikoinaan alue, jolla suomalaiset, venäläiset, saksalaiset ja karjalaiset eli sovussa ja vuorovaikutuksessa. Tällainen toisiin kulttuureihin avoimesti suhtautuva karjalaisuus on esikuvamme.

Henriikka Tavi, PAX:in sihteeri.

8.12.05  
Blogger Karjala takaisin said...

S**** L****n kanssa ei kannata yrittää käydä minkäänlaista keskustelua.

21.12.05  
Blogger juriderjabin said...

Ime sinä Ryssälän luumuhuuli sianpersettä kuten tähänkin asti

"karjala takaisin" on kohdallasi vain ryssäläista kusetusta

Me todelliset Karjalan palauttajat haluamme liittää koko Inkerin ja Itä-Karjalan Suomelta ryötettyjen alueiden lisäksi Suomeen

8.5.06  

Lähetä kommentti

<< Home