10.9.05

Mummin synttärit

Postmoderni Akateeminen Karjalaseura tuli puheeksi mummin synttäreillä:

- Postmodernin Akateemisen Karjalaseuran matalankynnyksen ilta …
- Ei nyt tuli kyllä liian monta sanaa peräkkäin, serkku vastaa.
- Mitä?!!! onko Akateeminen Karjalaseura vielä olemassa? eno huudahtaa.
- Eikä kun Postmoderni Akateeminen Karjalaseura, me olemme perustamassa sitä, ihan jotain muuta kuin Akateeminen Karjalaseura, korjaan.
- Karjala takaisin vai?
- Eikä kun täysin päinvastoin, ei mitään rasistista, sellaista vieraisiin kulttuureihin positiivisesti suhtautuvaa, akateeminen karjalaseura niin kuin sellaisena kriittisenä erottautumispisteenä…
- No tämä on tällainen vitsi, täti tuli väliin.
- Eikä mikään pelkkä vitsi, kun ihan myös oikeasti…
- Älkää sitä karjalaisuutta liian vakavasti ottako, täti varoittaa.
- No on se nyt kuitenkin postmoderni, mikään mikä alkaa sanalla postmoderni ei voi olla liian vakavaa, yritän selittää.

-Mitä postmoderni sitten on?
- No jos modernismi on syvällistä ja vakavaa, niin postmodernismi on kirjavaa, leikkivää ja pinnallista
-Niin sitä, että ei voi sitoutua mihinkään.
- Ei kyllä postmodernikin voi olla eettistä … samalla tavalla kuin lapset leikkivät tosissaan, en osaa sanoa tämän tarkemmin.

Täti seisoo oven suussa baskeri päässään:
- Alkaa tulla kuuma.

Tädin ja enon mentyä keskustelu PAX:ista jatkuu:

- kun karjalaiset naiset tulivat Luopioisiin, ne olivat hyviä yrittäjiä, jos nyt verrataan hämäläisiin. Ja mitä kaikkea ne toivat mukanaan, esimerkiksi ihan ruokakulttuuriin, piirakoita ja kaikkea, mummi sanoo.
- Mutta on karjalaisissakin eroja, äitini huomauttaa. Esimerkiksi ne meidän entiset naapurit, eivät ne mitään iloisia olleet. Jatkuvasti vaan surivat sitä menetettyä kotiaan.
- No ajattele nyt itsekin. Ei se mitään helppoa ollut, ajattele jos tästäkin joutuisi yht’äkkiä lähtemään, mummi painottaa.


Avoin suhtautuminen on vaikeaa. PAX:in selittäminen ja puolustaminen on performatiivisessa ristiriidassa ei-ulossulkevuuden ja perustattomuuden kanssa.

PAX syntyy ja määrittyy suhteessa reaktioihin ja vastauksiin, joita se saa aikaan. Reaktiot eivät tule pelkästään ulkopuolelta, muiden reagoidessa minä puolustusreagoin. (EI)ULOSSULJEN.

Avoimuus ja sisäänavaaminen edellyttää reaktioiden hidastamista. Jotta kärjistykset saisivat ansaitsemansa etäisyyden, tämä blogi.